Bauhaus Up! 1919-2019 

Bauhaus Up! 1919-2019

Utolsó frissítés: 2021 december 09.

Az idén 100 éves Bauhaus szerepe a művészeti képzésben ma.

A Rippl-Rónai Művészeti Kar a 2018/2019-es tanévben a Bauhaus megalapításának 100. évfordulóját ünnepelte. Kiállításokon, előadássorozaton, tanulmányút és workshop-ok során próbáljuk megismertetni hallgatóinkkal a Bauhaus jelentőségét, máig tartó hatását. Több, mint 15 kurzuson gyakorlati feladatokon dolgoztunk, amelyek különbözőképpen kapcsolódtak a Bauhaushoz - vagy az ott készült ikonikus munkákat, szellemiségét, történetét dolgoztuk fel, vagy aktualizált feladatokban a művészet, a design mai helyzetét vizsgáltuk. 

Ahogy a Bauhausban is, mi is minél több műfajban, médiumban dolgoztunk, igyekeztünk minél több eszközt használni a feladatok kivitelezésénél: a kiállításon szerepelnek videók, festmények, rajzok, nyomatok, fotók; helyspecifikus installációk, kísérleti fotográfiák, tanulmányrajzok, konceptuális művek és performansz. 

Célunk az volt, hogy a Bauhaus egykor sikeres pedagógiai modelljét felfrissítve, egy mai művészeti kar működéséhez rendelve felhasználjunk. Az ott jellemző közösségépítést, projektalapú munkamódszert meghonosítsuk: ne elszigetelten dolgozzon egy-egy intézet, egy - egy hallgatói csoport, hanem a feladatok, témák szoros összefüggésében, gyakran a feladatok között jelentkező kollaborációkban. 

Az elméleti, előkészítő jellegű első féléves előadássorozatot, estélyeket, a Bauhaus történetét infografikákkal és animációval feldolgozó kiállítás után a második félév legfontosabb célkitűzése és eredménye az elkészült egységes anyag - színházi, design, formatervezés, mozgókép, rajz, festészet, fotográfia, multimédia területén. Számszerűen 18 projekt, több intézet és 16 tanár bevonásával, majdnem az összes aktív hallgatónk részvételével. 

A kiállítási anyagon Appelshoffer Péter, Borbás Dávid, Ficzek Ferenc, Gimesi Judit, Gyenes Zsolt, Jónás Péter, Károly Sándor Áron, Kozma Péter, Mátis Rita, Molnár Ágnes Éva, Sörös Rita, Szabó Zsófia, Szalay Miklós, Szigethy Anna tanárok vezette kurzusokon dolgoztak a hallgatók. A Fotográfia, Mozgóképkultúra és médiaismeret, Látványtervező, Képalkotás, Elektronikus ábrázolás, valamint a Képi ábrázolás szakok hallgatói - azaz majdnem mindenki a RIPPL-n - részt vett a programban. Bauhaus Up! programvezető, a kiállítások kurátora: Szigethy Anna.
Az elkészült anyagot először 2019. májusában az egyetemi RIPPL Galériában mutattuk be, majd egy nagyobb válogatást 2020. őszén a Fuga – Budapesti Építészeti Központban Budapesten.

A projekt keretében elkészült műalkotások és videók, szövegek ezen az oldalon elérhetőek: https://bauhausup.uni-mate.hu 

A projekt a „Bauhaus pedagógiai modell újraértelmezése a 100 éves évforduló alkalmából” című, NTP-HHTDK-18-0038 azonosítójú pályázat keretében valósult meg.