Intézeti bemutatkozás

Intézeti bemutatkozás

Utolsó frissítés: 2021 november 19.

 

A Rippl-Rónai Művészeti Intézet központi elérhetőségei

Cím: 7400 Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 10.
E-mail: muveszet@uni-mate.hu 
Tel.: +36/82 502 500

A Rippl-Rónai Művészeti Intézet bemutatása

A Rippl-Rónai Józsefről elnevezett Művészeti Intézet a magyarországi művészeti és művészetközvetítő képzésben egyedi, a tárgyalkotó, média és előadó-művészeti ágakat magába foglaló szellemi-kreatív műhely. Célja hozzájárulni Magyarország és a régió kreatív ipari potenciáljának növeléséhez, országosan és nemzetközileg is versenyképes művészeti képzési portfolió kialakítása. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Intézete olyan intézményként definiálja önmagát, amely valamennyi képzését hangsúlyosan kezeli, s amely képes közösségi, helyi és regionális szinten is megjeleníteni és működtetni azt a gondolatiságot, amelyet a változó gazdasági és társadalmi környezet, a folyamatos megújulás igénye követelményként fogalmaz meg a jövendő alkotó értelmisége számára. A Rippl-Rónai Művészeti Intézet képzési és működési struktúrájában versenyképes, és képes a magyar és európai kulturális értékek megőrzésére, továbbadására. Oktatói vallják, hogy a fejlődés záloga a minőségi oktatás, a magas színvonalú szakmai képzés, a korszerű tudás átadása. A Rippl-Rónai Művészeti Intézet küldetésének tekinti, hogy felkészült és tájékozott és a munkaerőpiacon nemzetközileg is értékes tudással rendelkező alkotókat és kreatív szakembereket képezzen, és hogy az Intézet, mint szellemi és alkotó központ az Egyetem közvetlen és tágabb környezete számára is a fejlődés fontos és megkerülhetetlen tényezője legyen.

A Rippl-Rónai Művészeti Intézet Kaposvár belvárosában található. Az épületekkel körbezárt belső udvaron parkosított terület és egy sportpálya található. A 10.283 m2-es oktatási épületegyütteshez kapcsolódik egy 260 fős egyetemi kollégiumi épület. A főépületben található a RIPPL Galéria, ahol hazai és nemzetközi művészek alkotásai, a kiemelkedő minőségű hallgatói munkák, diplomamunkák kerülnek bemutatásra.

Jelenleg négy tanszék alkotja az Intézet szervezetét: a Színházi Tanszék, a Vizuális Tanszék, a Média Tanszék és az Elméleti Tanszék. Az Intézet kulturális centrumként nagyszínpadi jelenléttel is jelen van a somogyi megyeszékhely életében, az egykori „Latinka” 2017 óta szolgálja Németh Antal Színművészeti és Kulturális Központként a megye művészeti felsőoktatásának és művészeti életének szerves kapcsolatát.