Látványtervezés BA

Látványtervezés BA

Utolsó frissítés: 2021 november 30.


 

Az alapképzési szak megnevezése: látványtervezés (Visual Design)
Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése

  • végzettségi szint: alap- (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BA-) fokozat
  • szakképzettség: látványtervező
  • a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: General Set Designer

Választható specializációk: díszlet- és jelmeztervezés, díszlet- kiállítás-és arculattervezés, díszlet- báb tervezés, jelmez- és bábtervezés
Képzési terület: művészet
A képzési idő félévekben: 6 félév


Rólunk

A RIPPL Látványtervezés alapképzésünk célja olyan látványtervező szakemberek képzése, akik hazai és nemzetközi performatív műhelyekben, mozgóképes (filmes, illetve televíziós) produkciókban, művészeti rendezvények és kiállítások létrehozásában átfogó művészetszemlélettel és szakmatörténeti ismeretekkel, a korszerű technológiák területén szerzett jártassággal oldják meg a rájuk bízott tervezői feladatokat. 

Szakunkon alapkövetelmény a rajzkészség, a szakmai tárgyak között kiemelt helyen szerepel a rajz és a festés, az anatómia és a tárgyábrázolás. A képzés elméleti tárgyai (környezetkultúra, dramaturgia, viselettörténet, művészettörténet, dráma- és színháztörténet, építészettörténet) a sokoldalú alkotói szemlélet megalapozását szolgálják.

A Látványtervezés szak szoros szakmai kötődésben működik a Színművész képzéssel, hallgatóink a színész mesterségvizsgák, diplomaelőadások díszlet- és jelmeztervezési feladataiban vesznek részt. A hallgatók nemzetközileg és országosan is elismert művészektől, tervezőktől magas színvonalon tanulhatják a mesterséget. Az itt végzettek kellő mennyiségű ismeretekkel rendelkeznek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására hazai vagy külföldi intézményekben. 

Felvételizőknek

Ha vonzódsz a színházhoz és a filmhez és szereted az irodalmat, olvasás közben megjelennek képzeletetben a figurák, a képek, hangulatok, helyszínek, ha rajzban is vissza tudod adni az általad elképzelt világot, szakunkon elismert művésztanárok segítségével továbbfejlesztheted képességeidet és megismerheted a színházi és mozgóképes látványtervezés izgalmas világát. Specializációink közül választható a színházi és mozgóképes díszlet és jelmeztervezés mellett báb-, kiállítás- és arculattervezés is. 

Szakfelelős: 
Bozóki Marianne DLA, díszlet- és jelmeztervező művész, egyetemi docens

Tanáraink:
Herédi Győző, belsőépítész tervező, művésztanár
Juhász Katalin, díszlet- és jelmeztervező művész, óraadó
Molnár Zsuzsanna, díszlet- és jelmeztervező művész, óraadó
Rátkai Erzsébet, Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező művész, Érdemes Művész, egyetemi adjunktus
Varjas Zsófia, díszlet-, jelmez- és bábtervező művész, óraadó